I klippet så berättar Wright att de böcker som han oftast tar från bokhyllan är:
- Språklexikon till grekiska och hebreiska
Jag blev inspirerad av detta för att föreslå motsvarande hjälpmedel för ett kanske enklare studium i samma anda för oss som inte är professorer och drivna bibelforskare. Lite billigare, lite enklare, men i samma anda:
- "Mounce's Complete Expository Dictionary Of Old And New Testament Words" ger en bra inblick i de grekiska motsvarigheterna till engelska ord. Jag har använt den mycket och trivs bra med den. Ofta ges det exakt så mycket förklaring som man behöver, varken mer eller mindre. En svenska resurs jag använder ibland är Folke Bobergs "Vad säger grundtexten?".
- "The Oxford Dictionary of the Classical World" är en enklare, men också betydligt billigare bearbetning av det lexikon N.T. Wright använder. Jag beställde ett exemplar i morse.
- "The Concise Oxford Dictionary of the Christian Church" är även det en enklare, men också betydligt billigare bearbetning av det lexikon N.T. Wright använder. Jag beställde ett exemplar i morse.
- "NIV Study Bible" är stabilt evangelikal och på många sätt sympatisk. Jag börjar dock känna att den är lite ålderstigen och använder den inte så mycket längre.
- "ESV Study Bible" börjar bli lite av den nya standarden för evangelikaler. Jag använder webb-versionen och Olive Tree Softwares version för mobilen och iPad.
- "Expositor's Bible Commentary" i den förkortade versionen ger påfallande mycket kommentar för pengarna. Jag använder den mycket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar