onsdag 10 mars 2010

I ljuset av återkomsten

Igår fick jag hem den nya trosläran "I ljuset av återkomsten". På en kväll hinner man inte läsa allt, men det jag läst känns riktigt bra. Bland annat skriver man sansat och nyanserat om Darbyismen och Jesu återkomst. Bokens genomgående eskatologiska perspektiv är utmanande och givande.

Jonas Melin ger en beskrivning av boken här.

Kontrasten mot Lars Lindbergs troslära "Ny Skapelse" från 1986 är för mig påtaglig. Det här är ett gott avstamp för pingströrelsen in i framtiden och många av de framtida ledarna i svensk kristenhet kommer troligen att ha haft "I ljuset av återkomsten" som kurslitteratur.

Jag tror också att "I ljuset av återkomsten" med fördel kan läsas av baptister. Det känns som en troslära som på ett sätt är i den tradition som startade med F.O. Nilsson och Anders Wiberg. Om man vill balansera med ett lutherskt perspektiv så är "Jeg vet på hvem jeg tror" av Carl Fr. Wisløff en kortfattad troslära jag uppskattar mycket. Som referens och för att fördjupa mig i ämnen i systematisk teologi använder jag ofta Millard Ericksons "Christian Theology". Vill man ha en introduktion till verkligt konservativ nordamerikansk baptistisk teologi så kan jag rekommendera Charles Ryries "Basic Theology", det är en bok som verkligen utmanat mig.

2 kommentarer:

 1. Tack för boktips- har bara läst "Jag vet vem jag tror på"(som sagt- en mycket bra bok)- av de du nämner. Men ska ta absolut en titt på övriga!

  Om man vill läsa om helgelse och rättfärdiggörelsen så kan jag på det starkaste också anbefalla "Justification and Regeneration" av Charles Leiter (Paul Washer's mentor)- hans predikningar är också bra: http://www.sermonaudio.com/search.asp?SpeakerOnly=true&currSection=sermonsspeaker&Keyword=Charles^Leiter

  Broderliga hälsningar,
  Michael

  SvaraRadera
 2. Hej Michael

  Roligt att du gillar boktipsen. Tack för ditt tips om Charles Leiter, jag ska ta och kolla upp det.

  Varma hälsningar

  Baptist 1861

  SvaraRadera