onsdag 11 januari 2012

Billy Graham testet

Var hör du hemma i den protestantiska kristenheten? Ett klassiskt sätt är att se vad du tycker om Billy Graham. Inte för att sätta etiketter på varandra, utan för att kunna tala om skillnader så att vi inte missförstår varandra allt för mycket.

Om du tycker att Billy Graham är för konservativ och talar för mycket om korset och individens frälsning drar du nog åt den mer liberala delen av kristenheten. Med glädje ser du hur Rob Bell mjukar upp den evangelikala rörelsen, även om du kanske tycker att Rob Bell är lite onödigt konservativ.

Om du i känner dig hemma med Billy Graham så är du nog en klassik evangelikal. Kanske saknar du John Hedlund och Frank Mangs. Kanske var du på Torpkonferensen eller Hönö i somras.

Om du tycker att tycker att Billy Graham predikar ett rent evangelium, men djupt sörjer att han kompromissade budskapet genom att samarbeta med dem som förnekar trons grunder drar du nog åt den kristenhet som ibland sänder sina unga till Bob Jones University.

Och jag då. Jag trivs på på Torpkonferensen, att lyssna till Mikael Hallenius där är underbart. Jag tror också att det ligger något i att evangelisation ibland kan förtas av välja fel samarbeten och att det nog kan ha hänt Billy Graham. Jag tror att man bör välja samarbeten med omsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar