tisdag 7 juni 2011

Saknas det något i GF:s teologiska grund?

Det har varit en underbar helg, med propositionsordningar, gudstjänster och gemenskap. Att få vara med och grunda ett samfund var riktigt spännande, även om kroppen var trött efter en heldag i Filadelfia med röstkort i handen.

Nog ser man att det drar åt många olika håll i det nya kyrkan med arbetsnamnet Gemensam Framtid (jag röstade på arbetnamnet GF-kyrkan). Men, ändå vill jag hoppas att det kan komma något positivt ur det hela.

När jag firade nationaldagen med vänner som har sitt ursprung och kristna fostran i ett annat land, var det naturligt att vi gick igenom handlingarna från bildarmötet och kommenterade. Den tydliga kommentar jag fick var att det saknas en viktig punkt i teologisk grund, läran om människan och människans falna tillstånd saknas. Jämför gärna med Westminsterbekännelsen, som har kapitlet "Kapitel VI. Om människans fall, om synden och om densammas straff".

Kanske säger det här ganska mycket om vårt nya samfunds attityd till saker och ting i allmänhet och om till frälsning i synnerhet. Nog kan själva orsaken till mångas vilja att ändra i punkterna 11 och 12 i Teologisk Grund är att utan en lära om människans tillstånd för och efter frälsning så blir hela den här grejen med frälsning och medlemskap rätt så vag och obegriplig.

Är vi goda personer? Videon nedan försöker ge ett svar på frågan:

Är du en god människa? from Josef Löwdin on Vimeo.

2 kommentarer:

  1. Vad som saknas i den teologiska grunden är en tydlig markering om en evangelisk inriktning. Vad jag kommer ihåg/har sett står det inget om att det nya samfundet är evangeliskt eller för den delen evangelikalt. Tycker detta visar på att samfundet redan nu har en liberal dragning.

    SvaraRadera
  2. Visst är det något som saknas. Man vill vars vänner med alla och vågar inte vara tydligt evangelikala. Det finns en inbyggd slitning i det nya samfundet redan från början. Vi får se vad det blir av det hela.

    SvaraRadera