tisdag 1 februari 2011

Att höra Guds röst?

Igår fick jag Gary Gilleys bok "Is That You Lord?: Hearing the Voice of the Lord, a Biblical Perspective" i present av en vän. Jag har redan läst halva och jag känner mig nästan lite provocerad av det konsekventa budskapet om att Bibeln räcker och att det inte behövs något mer som vägledning. I svenska frikyrkor talas det med Gud ofta och många får budskap och ledning på olika sätt. Om Gilley har rätt så får jag omvärdera en del saker. Det tar nog en stund för mig att tänka igenom. Videon nedan ger en slags introduktion till boken. Just nu känner jag mig lite omskakad, så jag kommenterar inte mer här.

5 kommentarer:

 1. det var väl därför som det för i tiden kallades för Sola Scriptura. Endast Skriften

  SvaraRadera
 2. Det är nästan lite ironiskt att vi i frikyrkorna ofta står för Sola Scriptura, men vill ha lite mer än Sola Scriptura. Vi vill ha lite mer vägledning, lite mer uppenbarelse. Uppenbaralse bara för mig in i mitt liv, för mina problem, i mitt vardagsliv. Och så står vi där med någon slags Sola Scriptura + Guds röst in i våra liv, vilket på något sätt att vi har Guds uppenbarelse i Skriften plus annan uppenbarelse från Gud utanför skriften som kommer i diverse former. Och då kommer frågan hur man vet att det är Guds röst man hör, eller om det bara är ens egna önskningar eller ens egen oro. Och hur vet man när någon annan hört Guds röst. Och så säger det att Guds röst kan blandas med det egna i profetia, hur vet man då vad man ska följa? Man kan också fråga om det är Guds uppgift att hjälpa mig med alla små vardagsfrågor.

  På något sätt blir det rätt jobbigt med Guds röst utanför skriften. Å andra sidan finns det mycket vittnesbörd om när det fungerat. Jag vill inte ta ifrån någon en erfarenhet som betytt mycket i deras liv.

  Jag tror att vi kan be Gud om vishet i studiet av Bibeln och att vi genom Helig Ande kan få ett särskilt ljus över Bibeln, kanske till och med ett särskilt ljus över hur Bibelord kan tillämpas i specifika fall.

  Det här är något jag tänker mycket på nu. Mycket erfarenhet i Sverige talar för en lätt karismatisk syn på detta. Samtidigt blir jag mer och mer fundersam om det verkligen är det Bibeln står för.

  Baptist 1861

  SvaraRadera
 3. dock fanns det tillfällen i bibeln i apostlagärningarna.
  när det står tydligt att den helig anden sa...

  men i det fallet var det att tex skicka ut paulus som missionär, att åka till makedonien.

  så visst förekommer det.
  det står ju ingen stans i skriften att du skall skicka ut Paulus som missonär.
  därför behövde Gud tala om det för dem.
  men det verkade väldigt ovanligt.
  Skriften är vår vägledning. Det mesta vi behöver veta står där.

  SvaraRadera
 4. Jag är övertygad om att Gud kan tala till oss om det behövs. Frågan är om vi ska förvänta oss att det sker väldigt ofta och till väldigt många.

  Som Josef skriver, Skriften är vår vägledning.

  SvaraRadera
 5. Lå os älska röster från Gud och lysna vad den Heliga Anden säger till oss in detta dag igen och han få leda och ger kraft och vishet mend under och tecken i tron till Herren oc hhans inspirer ful bibel med budskap till alla tidens tid och glädje dagligen tack var välsignat ,keijo södertälje

  SvaraRadera