söndag 2 januari 2011

Bibelresurser på iPad

Jag är mycket entusiastisk över att läsa Bibeln på iPad. Den app (programvara) som jag främst använder är Olive Trees BibleReader.

Nedan är en lista på de resurser jag använder mest i Bible Reader just nu:

1. Bibel 2000 och Folkbibeln.
Bibel 2000 är på något sätt svensk standard och Folkbibeln trivs jag väldigt bra med, det är bra att ha tillgång till dessa. Det är något speciellt att läsa Bibeln på sitt modersmål.

2. ESV och HCSB (Engelska översättningar av Bibeln)
ESV börjar bli en standardöversättning av Bibeln för evangelikaler. HCSB är en evangelikal översättning som är rätt modig och vågar gå egna vägar. Båda är moderna och fungerar som ett bra komplement till de svenska översättningarna. HCSB har jag länkad så att man kan klicka och få de bakomliggande grekiska eller hebreiska ordet med en förklaring, det är nyttigt och användbart.

3. Eerdmans Dictionary of the Bible
Ett bibellexikon som är väldigt ojämnt, men ofta riktigt bra. Det är det bibellexikon jag använder mest, mycket för att det är uppdaterat med den senaste forskningen. Samtidigt skulle jag aldrig rekommendera det till någon som är ny i tron, vissa artiklar är allt annat än uppbyggliga.

4. New Unger's Bible Dictionary
Evangelikalt och pålitligt bibellexikon. Jag använder det mest för att få en snabb översikt. Stabilt och bra.

5. Zondervan Encyclopedia of the Bible
En encyklopedi över Bibeln som i den tryckta versionen är i fem band. Nyligen uppdaterad. Går igenom ämnen grundligt. När jag har gott om tid är det underbart att sjunka in i de längre artiklarna. Man får känslan av att fått veta det mesta man behöver när man slagit upp något här.

6. ESV Study Bible och HCSB Study Bible
Två moderna evangelikala studiebiblar med kommentarer till bibeltexten och introduktioner av bibelböcker. Också artiklar i olika ämnen. Många bilder och en del kartmaterial, något som hanteras föredömligt av Olive Trees mjukvara.

7. HarperCollins Study Bible
En Studiebibel som tagit fram i samarbete med Society of Biblical Literature. Kommentarer och bokintroduktioner som speglar den mer liberala huvudfårans forskning. Inte alltid uppbyggligt, men nyttigt som referens för att förstå en del av den diskussions som finns i frikyrkosverige.

8. Reformation Study Bible
En studiebibel som utgår från klassisk reformert teologi. En studiebibel med R.C. Sproul som redaktör är ju bara ett måste.

2 kommentarer:

 1. http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2011/01/03/vad-ar-evangeliet-av-raul-enyedi/

  SvaraRadera
 2. Hola!
  Jag har just NU en liten tävling i min blogg där du kan vinna ett lyxigt present paket från Cliniderm värt 200kr.
  Gå till denna länken och se hur du ska gå tillväga.
  Lycka till.
  kram
  http://jageenstekare.blogspot.com/2011/01/tavling.html

  SvaraRadera