fredag 7 januari 2011

Att tänka teologiskt med Paul Fiddes

En församlingsledning får idag många frågor och utmaningar som inte fanns för förr. En del utmaningar kommer från ekumenik, andra helt enkelt genom att samhället har förändrats. Hur ställer man sig till exempel i olika frågor kring medlemskap, dop och nattvard? Hur tänker vi kring mission 2011?

Det blir lätt att man resonerar pragmatiskt och också influenser från en massa olika rörelser man läst om. Det är lätt att man slutar tänka teologiskt och att man missar att tänka utifrån baptistisk identitet.

Paul Fiddes bok "Tracks and Traces: Baptist Identity in Church and Theology" är en god hjälp i att tänka teologiskt i praktiska församlingsfrågor. För Fiddes är inte den baptistiska historien någon belastning som vi gör bäst att göra sig av med, istället visar han hur vi kan ta hjälp av dem som gått före när vi gör vårt bästa för att vara en församling 2011. Fiddes visar hur man en stark baptistisk identitet kan se ut i vår tid.

Jag kan rekomendera "Tracs and Traces" till församlingsledningar som kämpar med dagens frågor. Att tillsammans med Fiddes tänka teologiskt om att vara en församling i tiden, men ändå ha en tydlig baptistisk identitet.

Det är i flera frågor som jag kan känna att Fiddes kanske drar fel slutsater, till exempel förstår jag inte vad han skriver om försoningen. Visst är det så att Karl Barth ligger som en grund för Fiddes teologi, frågan är om Barth håller i längden, eller om den frigörelse från Bibeln som Barth innebär i längden gör att det drar åt fel håll. Men, det är mycket nyttigt att tänka tillsammans med Fiddes även om man inte nödvändigtvis kommer till samma slutsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar