söndag 5 december 2010

Our Anabaptist foreparents

Keith Jones vid IBTS , internationella baptistseminariet i Prag, berättar i ett blogginlägg om adventsfirandet i Sarka Valley Community Church. På ett sätt är de rätt så progressiva, och det kan vara intressant att ha inlägget som underlag för reflektion över vårt eget adventsfirande.

Det som slår mig är hur lätt och naturligt Keith Jones refererar till "our Anabaptist foreparents", hur det är naturligt att se anabaptisterna som våra anfäder. Baptismen har sitt ursprung ur brittisk separatism, men det var brittisk separatism som var i kontakt med, inspirerades av och hade inflöden från anabaptister, främst mennoniter.

Jag tror det är nyttigt för oss att ta vårt anabaptistiska arv på allvar, det finns mycket att lära där. I Sverige finns t.ex. ett anabaptistiskt nätverk, som jag tror mycket gott kommer att komma från.

Samtidigt så tycks det mig som det är den riktning av baptismen som legat närmare Luther och Calvin som varit den mer livskraftiga. När vi inspireras av anabaptismen ska vi inte glömma bort att också se de bidrag till baptismens utveckling som finnes till exempel i 1689 års baptistbekännelse och de tyska baptisternas bekännelse från 1847.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar