tisdag 20 november 2012

Evangelium är stötande för människors stolthet

I blogginlägget "Horrible! Horrible! Horrible!- the offence of the Gospel" förklarar Dan Phillips att evangelium är stötande för människors stolthet.

"Vi måste hantera faktum: evangelium är stötande för människors stolthet. Om det vi predikar som "Evangelium" inte är anstötligt, så gör vi det fel. Ett evangelium som inte är anstötligt är ett falskt evangelium, ett fördömande evangelium - därför att det det enda evangelium som frälser är det som är stötande (1 Cor. 1:18, 21, 23; 2:2; Gal. 1:10; 5:11; 6:12, 14)."

Jag tror det ligger en djup sanning i det här. I längtan efter sökarvänlighet och i längtan efter att bli omtyckta av vänner, bekanta och det omgivande samhället riskerar vi att radera ut de delar av budskapet som riskerar att väcka anstöt.

Vi vill inte att världen ska ta illa upp när vi delar med oss av budskapet. Men, vi vill heller inte att de i kyrkbänken som kanske inte helt tagit till sig budkapet ska bli förargade. Flera gånger har det blivit tydligt när en evangelist varit på besök, att ett klart evangelium också kan förarga och väcka anstöt i församlingen, bland oss själva.

I boken "Physicians of Souls - The Gospel Ministry" av Peter Masters, förklaras att predikan av evangelium har en dubbel funktion. Först och främst att är evangeliums funktion att rädda människor. Men, det finns också en viktiga andra funktion, Peter Masters skriver (i min egen fria översättning):

"Så långt har vi talar om predikan av evangelium endast som ett verktyg för att vinna själar, men i Nya Testamentet har det tilldelats en dubbel roll. Evangelium inte bara överbevisar, övertalar och försöker vinna och varnar med positiv avsikt, utan även negativt väcker anstöt och vänder bort de som inte är ångerfulla, de själviska och oärliga människor. Det är en del av evangeliums arbete att vakta den kristna församlingen."

Så när vi vi strömlinjeformar och gör ett sökarvänligt och trivsamt evangelium, så riskerar vi också evengeliums andra funktion. Peter Masters skriver:

"Evangelium, när det predikas, har den här sållande, sorterande funktionen för de förhärdade, så att de vänder bort".

Det gör ont att skriva det här blogginlägget, det rör vid något svårt och känsligt. Inte desto mindre tror jag att det är sant, att ett fungerande evangelium är anstötligt.

Jag tror också att det är bra för en församling att ha ett anstötligt evangelium predikat regelbundet, så att det tar itu med vår stolthet och själviskhet. Kanske ser vi ibland frukten av att inte predika så. Det syns mig som att det är lättare att predika lagiskhet och plikter än evangelium, att det verkligen är något i evangelium som upprör många. Jag ska tänka mer på det här.

För en GF-are som mig känns det främmande att tala om evangeliums sorterande funktion. Men, jag undrar om det kanske ändå ligger en djup sanning i det. Kanske är det något vi i församlingarna kommer att tvingas lära oss åren som kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar