onsdag 10 juli 2013

Tom Wright för alla

Jag läste "Tom Wright for Everyone" av Stephen Kuhrt direkt när den kom ut. Boken lovar en översikt av N.T. (Tom) Wrights teologi och exempel på hur denna teologi kan tillämpas i församlingslivet. Och visst är det en bok som gör vad den lovar. Välskriven, sympatisk och med ett slags "godkännande" av Tom Wright. Tillämpningarna ger inspiration för att tillämpa i den egna församlingen. Boken är förmodligen en besannad dröm för många pastorer i Equmeniakyrkan.

Jag har väntat länge med att skriva en recension. Lite har jag tänkt att det är bättre att vara tyst och inte röra upp något intresse. Men, efter Torpkonferensen så inser jag att det verkligen talas om Wright i mer vida kretsar nu. Så det kanske är dags att säga något.

Tom Wright kommer till Örebro Missionsskola i september och Libris har gjort en liten satsning på att ge ut en del av hans böcker. Markus förlag har givit ut några av hans kommentarer. Man får känslan att N.T. Wright är lite av en inneteolog i frikyrkorna idag. På många sätt är Wright konservativ samtidigt som han är i det akademiska toppskiktet. Till det kommer att Tom Wright är en av den kristna världens bästa kommunikatörer, få kan förklara komplicerade saker så enkelt som han kan.

Men, när jag läser "Tom Wright för Everyone" och får en helhet i Wrights teologi, och inte bara vackra delar, så får jag en otäck känsla. När sedan Stephen Kuhrt visar sina tillämpningar gör det ont i mig. Det är som att få en hamburgare med massa finna tillbehör. Alla goda tillbehör, bröd, sallad, dressing, gurka, torkad lök och så vidare. Men, själva köttet är inte där. Själva grunden i det kristna hamnar i bakgrunden. Jag inser hur viktig reformationens förståelse av korset och försoningen är för mig. Tom Wright berättar en annan berättelse. En berättelse som på många sätt är bra och trevlig, en berättelse som det går att bygga fin församlingsverksamhet på. Men, för mig saknar Wright själva kärnan i reformationens kristna tro. Det blir som att bygga verksamhet utan att ha en fast grund att bygga kring.

För dem som vill få ett lite mer akademiskt och teologiskt perspektiv så är "The Doctrine of Justification and the New Perspectives on Paul" värt att läsa.

Förra helgen rensade jag ut allt jag har av Tom Wright från bokhyllorna. Det intressanta att Karl Barth och Barth Ehrman får stå kvar.  Problemet med Wright är att där finns många bra saker. Men så är det, även saker som innehållet mycket bra kan innehålla fröet till något riktigt dåligt.

Jag tror frukten av Tom Wright i Sverige kommer att bli församlingar som säger så mycket av det människor vill höra, som har verksamheter som är så väl anpassade till behoven i vår tid. Men, också församlingar som blir väldigt otydliga när det gäller reformationens förståelse av korset och försoningen. I längden ger det otydlighet om vad frälsningen innebär. Till slut har vi receptet för något som kan gå allvarligt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar