torsdag 27 maj 2010

Ska en kristen vara på Facebook?

R.C. Sproul Jr tar upp frågan om en kristen ska vara på Facebook i det här inlägget.

Min respons är nog att Facebook inte nödvändigtvis är fel, men att man bör tänka på vad man gör där, det finns en hel del fällor. Det tar kanske ett tag innan vi hittat en stabil etik för Facebook. Ibland är det som att en ny situation eller en ny teknik tvingar oss att tänka igenom de grundläggande frågorna igen och se hur de ska tillämpas i den nya situationen.

En av de mer intressanta böcker jag läst är "Är det synd att tro på tomten" som går igenom hur man svarade på moralfrågor för 60 år sedan i svensk pingströrelse. Handfasta råd i en svår tid. En tid när det var känsligt att ondulera håret.

Visst det i praktiken finns kristna etikettregler idag också, förmodligen har varje församling och varje sammanhang sina mönster för rätt och fel. En dag kanske det blir rejält känsligt att ha en stadsjeep. I min församling talar man inte gärna om dokusåpor eller Idol på kyrkkaffet, det är man för fin för. Det som är farligt är när mönstren blir fariseiska, när det blir krav på yta och beteende och det inre ruttnar på samma gång, som vitkalkade gravar.

Men, vi bör tänka på vad vi gör på Facebook, för vår egen skull och för församlingens skull. Bibeln är vår grund, att tillämpa den i en ny tid och till nya tekniker som Facebook är ett viktigt uppdrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar