lördag 29 maj 2010

Deep Church - en tredje väg

Jag beställde boken Deep Church av Jim Becher nu. Belcher vill visa på en tredje väg mellan traditionalism och emergent church. Det är en tredje väg som behåller den gemensamma kristna traditionens lära, men som ser över traditionalismens former och utryck.

Jim Belcher intervjuas av CBD "Discovering the Third Way: An Interview with Deep Church author Jim Belcher". Bland annat säger Belcher att han väntat sig mycket kritik, men att det kanske inte blev på det sätt han väntat sig:

"I also suspected significant pushback from Southern Baptists, but again it did not materialize. The book actually became the basis for conversation within that movement between the older and younger generation. We have also received very encouraging reviews and comments from young Southern Baptist church planters."

Kevin DeYoung recenserar Belchers bok i "Deep Church: A Third Way?" på ett sakligt och ganska positivt sätt. Han föreslår att boken kanske borde hetat "Why I’m Not Emergent, But I Like Many of the Emergent Folks and I Want to Do Church Differently Too". Det han ifrågasätter med boken är framför allt om den tredje vägen är så ny, om det inte i mycket är traditionell teologi i nya former. DeYoung sammanfattar recensionen så här:

"Deep Church confirms again that there are very serious problems with some of the theology coming out of the emerging church. It also confirms again that hide-bound, legalistic, unfriendly, uncaring traditionalism is not the way to go. If you need a refresher on either of these two points, this book will do the trick."

I våra sammanhang är det nog viktigt att göra upp med en del kärlekslös traditionalism. Vi har också en del former som tappet innehållet och blivit formalism. Samtidigt tror jag inte att vi har någon anledning att göra upp med den grundläggande teologi som varit med oss sedan baptistsamfundets bildande. Jag tror att man skulle kunna bygga en riktigt intressant församling på 1861 års baptistbekännelse, men med nya former och ett modernt tilltal.

Jag tror inte Anders Wiberg, som var pennan bakom 1861 års bekännelse, vore rädd för en del nya former, snarast var han väl drivande i en rörelse som gjorde upp med Svenska Kyrkans stela traditionalism och dess ibland trötta legalism.

Nu längtar jag att Belchers bok kommer med posten, jag är mycket förväntansfull.

torsdag 27 maj 2010

Ska en kristen vara på Facebook?

R.C. Sproul Jr tar upp frågan om en kristen ska vara på Facebook i det här inlägget.

Min respons är nog att Facebook inte nödvändigtvis är fel, men att man bör tänka på vad man gör där, det finns en hel del fällor. Det tar kanske ett tag innan vi hittat en stabil etik för Facebook. Ibland är det som att en ny situation eller en ny teknik tvingar oss att tänka igenom de grundläggande frågorna igen och se hur de ska tillämpas i den nya situationen.

En av de mer intressanta böcker jag läst är "Är det synd att tro på tomten" som går igenom hur man svarade på moralfrågor för 60 år sedan i svensk pingströrelse. Handfasta råd i en svår tid. En tid när det var känsligt att ondulera håret.

Visst det i praktiken finns kristna etikettregler idag också, förmodligen har varje församling och varje sammanhang sina mönster för rätt och fel. En dag kanske det blir rejält känsligt att ha en stadsjeep. I min församling talar man inte gärna om dokusåpor eller Idol på kyrkkaffet, det är man för fin för. Det som är farligt är när mönstren blir fariseiska, när det blir krav på yta och beteende och det inre ruttnar på samma gång, som vitkalkade gravar.

Men, vi bör tänka på vad vi gör på Facebook, för vår egen skull och för församlingens skull. Bibeln är vår grund, att tillämpa den i en ny tid och till nya tekniker som Facebook är ett viktigt uppdrag.

söndag 23 maj 2010

Tvivel

Michael C. Patton går igenom frågor om intellektuellt tvivel i inlägget "Dealing with Doubt: Part 4 – Intellectual Doubt". Tvivel är naturligt, men samtidigt så finns det bättre och sämre sätt att hantera tvivel. Patton skriver bland annat:

"There are some incredible, balanced, and well-respected scholars in Christianity. There are thousands of books, lectures, and even full courses of study that are broadly available. Make sure that you are committed to studying these issues. Bring your doubts and concerns to the table and I am certain that you will be presented with answers that are intellectually satisfying concerning the central issues of the Christian faith."

En bok som John Lennox "Guds dödgrävare" kan var nyttig läsning, gärna tillsammans med att se debatten med Christer Sturmark på Apologias konferens nu i vår. Där tar Lennox upp frågan om kristen tro och vetenskap. Sedan är nog allt av Lee Strobel nyttig läsning. Credoakademin har många fler boktips. Jag kollar då och då upp saker i Aplogetics Study Bible.

Sedan är det bra att röra sig med kristna av andra traditioner. Att se att kristen tro inte hänger på alla små detaljer i min egna tradition. Det är inte heller fel att lära av historien, hur den klassiska kristna tron blivit ifrågasatt genom åren, men överlevt och gått starkare ur krisen.

lördag 22 maj 2010

Kalvin och den Helige Ande

Svenska Baptisters bekännelse 1861, punkt 2:

2. Wi tro, att det är blott en lefwande och, sann Gud som är en Ande, oändelig i alla fullkomligheter —; som har skapat, uppehåller och regerar all ting —; och som har uppenbarat Sig uti tre jemnlika personer, Fadren, Sonen och den Heliga Anda.


Pentakostal och karismatisk kristendom har inte ensamrätt på Helig Ande. Ibland talas det om döda församlingar, det gör ont i mig, särskilt när kriteriet på levande församlingar tycks vara att teckengåvorna är i sprudlande funktion. Jag är fullt övertygad om att en församling är levande och beroende av Helig Ande utan teckengåvorna.

Den här helgen har jag planerat in en del tid för att lyssna till Joel Beeke. Jag tycker mig se att baptister genom historien haft en närhet till presbyterianerna, och ser inte varför det inte skulle kunna fortsätta vara så. 1689 års baptistbekännelse tog mycket från den presbyterianska westminsterbekännelsen, och visst kan man se ett eko också i 1861 års baptistbekännelse.

söndag 16 maj 2010

Gefilte Fisch

I eftermiddag skriver och redigerar jag olika artiklar till församlingens publikation. Försöker hålla igång kreativeten genom att lyssna på Amsterdam Klezmer Band. Det kan väl bäst beskrivas som judisk bröllopsmusik med slaviska inslag. En bieffekt är att jag blir väldigt sugen på Gefilte Fisch, jag har inte ätit det än, men det verkar påminna mycket om min barndoms gäddfärsbullar.

Att redigera andras text kräver både ödmjukhet och självförtroende, idag behöver jag mer av båda.


Amsterdam Klezmer Band - Der terkishe yale we yove valentstein nigun from Jules Bobstein on Vimeo.

fredag 14 maj 2010

Levi Pethrus på Nyhem 1974

Nu på eftermiddagen ser jag en film med Levi Pethrus på Nyhem på siten Predikoindex. Hur hade saker varit om han fått stanna inom Baptistsamfundet och man inte uteslutit Filadelfia? Hade vi då sett en samlad baptiströrelse? Kanske en samlad baptiströrelse med 150 000 medlemmar eller mycket mer? Kanske fokus kunnat läggas på att nå människor istället för att strida inbördes?

torsdag 13 maj 2010

Tillbaka från utländska land

Har varit på utlandsresa och när jag kommer hem ligger Mullers Dictionary of Latin and Greek Theological Terms innan för dörren. Känner mig på gott humör och hoppas få tid för studier under helgen.

Det finns en del att be för när det gäller helgen, jag tänker på konferensen "Utmanad". Många beslut ska tas, några kan vara avgörande för den närmaste framtiden.

onsdag 5 maj 2010

“The Church: Called and Collected.”

Mark Dever och Lamp Mode samarbetar om en hip hop-skiva med namnet “The Church: Called and Collected.”, kommer i Juni. Jag längtar efter den här skivan.

The Church // Promo 1 from The Lamp Lounge on Vimeo.

tisdag 4 maj 2010

Glo

Spännande att se vad det går att göra med modern teknik. Bible Glo ser riktigt intressant ut. Det här vore något speciellt för t.ex. tonåringarna i kyrkan.